Poëzij yn de Aldehou mei û.o. Knilles

Tijdens de Dag van de Leeuwarder Geschiedenis op 22 oktober aanstaande zal er een poëzieavond worden gehouden in de Oldehove. Bekende Friese dichters zullen er voordragen, maar ook enkele minder bekende poëten zullen het unieke podium boven in de Oldehove betreden. Zeker is dat allen naast hun ‘gewone’ eigen werk minstens één gedicht over de Oldehove voordragen.

Arjan Hut (ex-stadsdichter van Leeuwarden) is een Fries schrijver/dichter, die vooral in het Fries schrijft, maar soms in het Nederlands. Zijn bekendste gedichten zijn ‘Under de Toer’ en het lange voordrachtsvers ‘Fjoertoer de Aldehou’.
Yva Hokwerda woont en werkt dicht bij de Oldehove. Zij zal Friestalige poëzie voorlezen uit haar bundel Dûbeld fjouwerjen.
Cornelis van der Wal publisearre sân dichtbondels en ien novelle. Yn 1993 krige er de Fedde Schurerpriis foar it beste debút. Van der Wal sil foarlêze út syn nijste bondel Kristus Pavlov.

De 17-jarige Tessa van Breeden noemt zich dichteres zonder pen. Ondanks haar hoogtevrees zal zij haar Oldehove-gedicht voordragen hoog in deze scheve toren. Veelzijdig schilder Reinier Knol is er aan de voet van opgegroeid, wat hem inspireerde tot het maken van vele schilderijen, maar ook tot het schrijven van verhalen. De 87-jarige Haaye Greydanus dicht in ‘ut Leewadders’ en deed mee aan gedichtenwedstrijd georganiseerd door de Leeuwarder Courant met als thema de Oldehove en zal o.a. zijn inzending voordragen. Singer/songwriter Erwin Hendriks maakt graag gebruik van onvolkomenheden van de Nederlandse taal. Hij zal voordragen uit zijn bundel Twiedeliedjes. Troubadour Jankobus Seunnenga tenslotte, die poëzie van bekende Nederlandse dichters op muziek heeft gezet, zal zijn Oldehovelied ten gehore brengen.

De avond wordt ingeleid door Geart de Vries van het Historisch Centrum Leeuwarden. Presentatie is in handen van Melvin van Eldik.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: 2,50 euro

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of