Knilles yn Castricum

CASTRICUM – ‘Zwervers’ heet hij, de nieuwe cd van het duo Hoed en de Rand. Op die cd neemt het duo de luisteraar mee op een zwerftocht door de Nederlandse poëzie.
Hoed en de Rand bestaat uit Jelle van der Meulen (zang, accordeon) uit Castricum en Peter van der Steen (zang, gitaar) uit Noordwijk. Het duo heeft zijn hart verpand aan het zingen van gedichten. Op elk van de vorige twee cd’s stonden naast eigen liedjes al gedichten; op de eerste cd in 1998 stond een gedicht van J. Slauerhoff, op de tweede een gedicht van Hans Andreus. Beide dichters zijn met andere gedichten nu ook vertegenwoordigd op de nieuwe cd.

De cd Zwervers wordt 1 oktober gepresenteerd in Het Oude Theehuys in Bakkum. Daarbij zullen ook twee dichters aanwezig zijn van wie het duo een gedicht op de cd zingt: de Castricumse dichter Willem Adriaansz en de uit Friesland afkomstige dichter Cornelis van der Wal. Beide dichters zullen voordragen uit hun werk en uiteraard zingt Hoed en de Rand in ieder geval ook hun gedichten. De Bakkumse dichter Jabik Veenbaas zal een inleiding verzorgen.

Op de cd Zwervers zwerft Hoed en de Rand van klassieke gedichten zoals ‘De Dapperstraat’ van J.C. Bloem naar onbekend werk; van oude naar jonge, van Friese naar Vlaamse dichters. Zo zingt het duo een gedicht van Benno Barnard over een visser, ruim tweeduizend jaar geleden op de Schelde, of een gedicht van Kamiel Top over een oude zeeman die naar IJsland vaart. Er is een gedicht over wintersport van Marjolein Kool en over het warme zuiden van Hans Andreus. Het ene gedicht is zeer toegankelijk, bijvoorbeeld een gedicht van Adriaan Morriën over het ouder worden, het andere bevat ook na herhaaldelijk luisteren raadselachtige regels, zoals ‘Paradise regained’ van H. Marsman. Aangrijpend zijn de gedichten van Remco Campert of Bertus Aafjes over de oorlog.

Bij de cd zit een boekje met daarin alle teksten van de gedichten. Zo is precies te zien hoe de gedichten door de dichters bedoeld zijn, zonder de herhalingen van sommige regels (zoals ‘Alles van waarde is weerloos’ in een gedicht van Lucebert) in de bewerking van Hoed en de Rand of zonder het wegmoffelen van enjambementen of strofe-indeling. De foto van het duo op het tekstboekje en in bewerkte vorm ook terug te vinden op de cd-hoes is gemaakt door de Castricumse fotografe Marina Pronk.

De presentatie in Het Oude Theehuys (op het terrein van Dijk en Duin) op zaterdag 1 oktober zal plaats vinden tussen 15.00 en 17.00 uur. Bij mooi weer natuurlijk lekker buiten op het terras. Meer informatie op de website van Hoed en de Rand waar ook voorproefjes te horen zijn.

Boarne: dichtbij.nl

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *