Gerard Rêve…

Ofrûne nacht dreamde ik dat ik by Gerard Reve op besite wie. Yn syn boekekast stiene aardich wat Fryske boeken, dat seach ik oan de pompebledsjes op de rêch fan de boeken. It wie net yn Greonterp, mar yn ien as oar rychjeshûs. Hy wie tige freonlik, mar sei net in soad.

Mear wit ik net!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Grutte Pier
7 years ago

Riemersma kende Reve persoonlijk, want hij was in 1965 met zijn brommertje helemaal vanuit Gau bij hem langs geweest in Greonterp. Reve had wat ‘skiterich‘ opengedaan, want Riemersma had zijn komst bij de volksschrijver niet aangekondigd. Toch verliep het gesprek allerhartelijkst, zoals Riemersma later voor de camera van Omrop Fryslân liet weten. Aanleiding voor zijn audiëntie bij de volksschrijver in Greonterp was het feit dat een aantal leerlingen van de kweekschool in Sneek van de schoolleiding een verbod kreeg opgelegd om Reve uit te nodigen. Reve zou een existentialist zijn, en met een existentialist valt niet te praten. Riemersma wilde… Read more »

Grutte Pier
7 years ago

‘Hebt u de vertaling van ‘Fabryk’ van Trinus Riemersma al gelezen?” vroeg Jaap de Boer en Hermyn Joustra Reve in een interview in het tijdschrift Catheder in 1967. “Nee, gelezen heb ik hem niet, verdomme, dat is een schandaal, want ik heb die hier liggen. Ik moet het eigenlijk lezen, zeker nu mijn kunstbroeder zo is aangevallen in zijn dorpje. “ – “Wat was uw indruk van Riemersma?’- “ Nou ik vond hem aardig, ik vond hem erg integer, erg hartelijk. Hij is wel een beetje zwaar op de hand, dacht ik. Ik vond hem een beetje een tobber…” Deze… Read more »