Cornelis van der Wal

Gerard Rêve…

Ofrûne nacht dreamde ik dat ik by Gerard Reve op besite wie. Yn syn boekekast stiene aardich wat Fryske boeken, dat seach ik oan de pompebledsjes op de rêch fan de boeken. It wie net yn Greonterp, mar yn ien as oar rychjeshûs. Hy wie tige freonlik, mar sei net in soad.

Mear wit ik net!


Posted

yn

troch

Tags:

Reakce

2 antwurden op “Gerard Rêve…”

 1. Grutte Pier Avatar

  Riemersma kende Reve persoonlijk, want hij was in 1965 met zijn brommertje helemaal vanuit Gau bij hem langs geweest in Greonterp. Reve had wat ‘skiterich‘ opengedaan, want Riemersma had zijn komst bij de volksschrijver niet aangekondigd. Toch verliep het gesprek allerhartelijkst, zoals Riemersma later voor de camera van Omrop Fryslân liet weten. Aanleiding voor zijn audiëntie bij de volksschrijver in Greonterp was het feit dat een aantal leerlingen van de kweekschool in Sneek van de schoolleiding een verbod kreeg opgelegd om Reve uit te nodigen. Reve zou een existentialist zijn, en met een existentialist valt niet te praten. Riemersma wilde wel eens weten hoe Reve dit zelf had opgevat. Die vond de gedachte wel grappig dat hij ‘een existentialist’ zou zijn, maar wond zich er verder niet over op. ‘Sinds vijftien jaar trek ik het me niet meer aan,’ liet hij aan Riemersma weten. ‘En dan zo’n kweekschooltje. Soms ben ik razend! Niet doen, kalm blijven, ik heb het erg druk, ik moet nog heel veel schrijven.’
  In geen van de gepubliceerde brieven van Reve is – voor zover ik kan nagaan – een verwijzing naar het bezoek van Riemersma te vinden. Ook Nop Maas vermeldt het niet in zijn Reve-biografie. Hoe dan ook, Riemersma zelf was diep verontwaardigd over de opstelling van de schoolleiding in Sneek.
  ‘Wêrom it krekt by it eskistentialisme fan Sartre te sykjen, de man dy’t langlêsten yn it Friesch Dagblad noch oantsjut waard as ‘de heidense schrijver’ (of ‘den heidenschen’, dêr wol ‘k ôf wêze). Binne se op ‘e kristlike kweekskoallen tsjintwurdich sà min yn bibelkennis dat se net witte hoe’t yn Leviticus 18 beskreaun stiet dat elke man dy’t mei famyljeleden, manlju, geiten, hazzen of wite mûzen pearet, útnoege wurde moat?’

 2. Grutte Pier Avatar

  ‘Hebt u de vertaling van ‘Fabryk’ van Trinus Riemersma al gelezen?” vroeg Jaap de Boer en Hermyn Joustra Reve in een interview in het tijdschrift Catheder in 1967. “Nee, gelezen heb ik hem niet, verdomme, dat is een schandaal, want ik heb die hier liggen. Ik moet het eigenlijk lezen, zeker nu mijn kunstbroeder zo is aangevallen in zijn dorpje. “ – “Wat was uw indruk van Riemersma?’- “ Nou ik vond hem aardig, ik vond hem erg integer, erg hartelijk. Hij is wel een beetje zwaar op de hand, dacht ik. Ik vond hem een beetje een tobber…”

  Deze woorden worden geciteerd door Babs Gezelle Meerburg in haar boek Hwant wij binne it nijs ûnder en boppe de sinne (1997).

  Nuver, no.

Reagearje

Dyn e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.